ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Аналітик Королівського інституту з міжнародних відносин Chatham House Джеймс Шерр стверджує, що для допомоги Україні самих лише санкцій буде недостатньо. Він вважає, що у тому випадку, коли Україні нададуть військову допомогу, то це відбере певну перевагу, яку на разі має Росія.

«Хоча санкції стримують потенціал, вони не стримують поведінки. Їхній безпосередній вплив є терпимим. Крім того, вони не роблять нічого, щоб послабити найефективнішу форму російської влади – військову силу», – пише Шерр.

Аналітик вважає, що лише завдяки військовій силі Росія може вплинути на політику України, зокрема, на рішення про федералізацію чи позаблоковий статус. Шерр пише, що посиливши українську армію, можна послабити цей російський військовий козир.

«Київ потребує можливостей, які захистять їхні сили та уповільнять бої. Якщо противник стикнеться з ефективним опором і затяжною боротьбою, він буде менш схильним до атаки. Техніка, необхідна для досягнення цього – захищені системи зв’язку, засоби радіоелектронної боротьби та пасивний контрбатарейний радар далекого радіусу дії – не є «смертельною зброєю», – пише Шерр.

Він зазначає, що Захід наразі допомагає Україні у військовому плані, але ця допомога є нескоординованою та несистематичною. Звичайно, пише Шерр, існує ризик провокації російського президента Володимира Путіна на ескалацію конфлікту. Однак, у справах з ризиковими гравцям політики без ризику не буває, пише він.