ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Під час зіткнень під Верховною Радою України заступник глави Міністерства внутрішніх справ Василь Паскал віддав правоохоронцям наказ кидати вибухові пакети в мітингувальників. Про це на брифінгу у парламенті у четвер, 3 вересня, заявив народний депутат (позафракційний), член ВО «Свобода» Андрій Іллєнко, передає кореспондент НБН.

«Як стало нам відомо, і є вже в інтернеті відео, що безпосередньо керував діями правоохоронців під Верховною Радою 31 серпня Василь Паскал, одіозний заступник міністра МВС. Є відео, де він безпосередньо дає вказівку своїм підлеглим кидати вибухові пакети в натовп мітингувальників», – повідомив пан Іллєнко.

Він зазначив, що заступник міністра не мав права цього робити, навіть якщо ці вибухові пакети прилетіли з боку мітингувальників. «Це могли кинути якісь провокатори, а він у натовп, де були жінки і діти, дав наказ кидати вибухові пакети, які могли вибухнути та завдати колосальної шкоди», – сказав нардеп.

Він нагадав, що Василь Паскал потрапив під люстрацію, так як у часи Віктора Януковича був начальником департаменту карного розшуку МВС, який займався переслідуванням майданівців. «Він на сьогодні не тільки не люстрований, але і призначений Аваковим на підвищення – заступником міністра», – додав політик.

Крім того, він повідомив, що «Свобода» буде вимагати відставки глави МВС Арсена Авакова. «Ми прямо сьогодні будемо звертатися до генерального прокурора України з нашим депутатським зверненням щодо злочинних дій міністра внутрішніх справ Авакова, який, порушивши всі норми процесуальні, порушивши всі принципи презумпції невинуватості, звинувачує сьогодні цілу політичну силу і її лідерів в тероризмі, свідомо призначивши нібито винних», – зазначив «свободівець».

За його словами, відбувається масова фабрикація злочинів щодо подій під Верховною Радою 31 серпня, а пан Аваков «намагається використати трагедію у своїх політичних цілях». «Враховуючи це все, ми, звичайно, будемо вимагати відставки міністра внутрішніх справ Авакова», – уточнив нардеп.

Нагадаємо, вранці 31 серпня під стінами парламенту зібралися близько 300 активістів, які протестують проти змін до Конституції в частині децентралізації. Пізніше число мітингувальників зросло до 3-х тисяч осіб. Однак, на позачерговому засіданні 31 серпня Верховна Рада підтримала в першому читанні проект змін до Конституції в частині децентралізації.

Після цього під будівлею Верховної Ради почалися протистояння: проти мітингувальників застосували сльозогінний газ. Крім того, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що будівлю парламенту охороняють ті ж правоохоронці, що і за часів Віктора Януковича.

У той же час глава МВС Арсен Аваков заявив, що був затриманий боєць батальйону «Січ», який кидав гранату під час мітингу під парламентом. Пізніше стало відомо, що затриманий боєць Ігор Гуменюк звільнився з батальйону ще до протистоянь під Радою. Адвокат підозрюваного заявив, що військовослужбовець був затриманий у метро, а не під парламентом і без гранати.

Зазначимо, Печерський районний суд Києва заарештував на 2 місяці без права застави підозрюваного колишнього бійця батальйону «Січ» Ігоря Гуменюка.

Зазначимо, 31 серпня під Верховною Радою постраждали понад 140 правоохоронців. Пізніше від отриманих поранень померли три бійці Нацгвардії.

За матеріалами Незалежного бюро новин