ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Державна фіскальна служба України,в листі від 20.08.2015 р. № 31041/7/99-99-17-03-03-17 розяснила правила  застосування понижуючого коефіцієнта (далі — коефіцієнт) до розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» платниками єдиного внеску є, зокрема: роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи,  незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту);

фізичні особи, які виконують роботи (надають послуги) на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб,

Розмір єдиного внеску встановлено ст. 8 Закону Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Пунктом. 95 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» вищезазначеного Закону вказано, що по 31 грудня 2015 року при нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам та/або при нарахуванні винагороди за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами розмір єдиного внеску, встановлений частиною п’ятою та абзацом другим частини шостої ст. 8 Закону № 2464 для роботодавців, застосовується з коефіцієнтом, якщо платником виконуються одночасно такі умови:
а) база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік в розрахунку на одну застраховану особу;
б) після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу в звітному місяці складе не менше ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;
в) кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати, не перевищує 200 відс. середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік. Ця умова не застосовується до платників єдиного внеску, визначених в абзацах третьому та четвертому п. 1 частини першої ст. 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
Якщо роботодавцем виконуються одночасно усі умови, передбачені п. 95 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», у тому числі у разі нарахування заробітної плати за попередні періоди, то такий роботодавець може скористатися правом щодо застосування коефіцієнта до розміру єдиного внеску.
Таким чином, якщо роботодавцем виконані одночасно усі умови п. 95 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону«Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», але хоча б по одній застрахованій особі здійснюється донарахування сум єдиного внеску до розміру мінімальної заробітної плати (виключенням є лікарняні, відпускні та допомога у зв’язку з вагітністю та пологами), коефіцієнт страхувальником не застосовується взагалі.

Джерело:Бухгалтер 911