ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Як показала практика застосування норм КПК, є певні слабкі місця даного документу, що дозволяють як уникнути відповідальності, так і унеможливлюють швидке розкриття злочинів.

Звичайно, треба пристосувати даний документ і до реалій сьогодення. Зокрема, врегулювати спеціальною нормою питання щодо осіб, які переховуються від українських правоохоронних органів в Криму чи на території псевдо республік ДНР і ЛНР. Є й певні неоднозначності в тлумаченні норм КПК.

Тому 29 вересня цього року депутат Геращенко А.Ю. вніс 2 законопроекти № 3196 та № 3197 щодо змін до КПК та певних законів.

Автор вбачає проблеми по забезпеченню повного та неупередженого розслідування кримінальних проваджень щодо вчинених тяжких та особливо тяжких злочинів, щодо здійснення «заочного провадження» та інші похибки законодавства. Будемо сподіватися, що вказані зміни забезпечать покращення діяльності правоохоронних органів та невідворотність покарання за вчинений злочин. Проте, не будемо забувати, що це лише законопроект і він може відрізнятися від кінцевого варіанту, який прийме ВРУ.

Так, в нововведеннях запропоновано збільшити до вісімнадцяти місяців максимально допустимий строк тримання під вартою (для певних випадків). А також допустити можливість продовження до вісімнадцяти місяців строку досудового розслідування у певних випадках, перелічених змінами. А при розслідуванні особливо тяжких злочинів – понад вісімнадцять місяців. Між іншим, у Литві та у певних інших країнах передбачено саме такий строк.

Окремий пункт стосується заборони суду повертати обвинувальний акт, який подано прокурором повторно. Депутат пояснює це дієвим способом по недопущенню затягування здійснення кримінального провадження.