ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Власники земельних паїв часто-густо здають їх в оренду великим чи малим компаніям у сфері аграрного сектору. Звичайно, їх перш за все турбує питання розміру та своєчасності оплати орендних платежів.

На сьогоднішній день діє Указ Президента від 02.02.2002 р.«Про додаткові заходи відносно соціального захисту селян — власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)», який встановлює плату за оренду земельних паїв на рівні не менше 3% вартості земельної долі.

Таким чином, орендатор не може платити за оренду менше ніж 3%, а більше — за домовленістю сторін.

Як стало відомо WikiLex, у Парламенті зареєстрований законопроект № 3345 (ініціатори — О. Ляшко та О. Купрієнко, РПЛ), в якому такий мінімум збільшений до 10%.

Ініціатори документа стверджують, що селян турбують питання розміру орендних платежів за їхній пай та інші умови договору оренди земельної ділянки. Орендодавці бажають мати як більший дохід, так і законодавчу захищеність.

Проте не слід забувати, що збільшення розміру орендних платежів, скоріш за все, відобразиться на кінцевому споживачі збільшенням вартості сільськогосподарської продукції.