ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Традиція вивішувати червоний прапор на День Перемоги вже на рівні місцевого суду аналізується на відповідність законодавству України. Також судовий орган розглядає на відповідність Конституції та законам рішення про застосування червоного прапору в тому чи іншому випадку органами місцевого управління на День міста або День Перемоги.

Як стало відомо WikiLex, в Одесі питання про прапор розглядалося на судовому засіданні, внаслідок чого 19 жовтня 2015 вступила в законну силу постанова Приморського районного суду про визнання незаконним та скасування рішення Одеської міської ради «Про використання копії Прапора Перемоги під час заходів з увічнення пам’яті про перемогу у Великій Вітчизняній війні та звільнення міста-героя Одеси від німецько-фашистських загарбників». Звертаємо увагу читачів, що дане рішення було прийнято міськрадою ще 28.02.2011 року. Суд по цій справі тривав майже чотири роки.

Cуд визнав зазначене рішення міськради «протиправним як на момент його прийняття, так і на момент розгляду справи».

Про що ж ішлося у рішенні міськради, яке суперечило як нормам Конституції, так і повноваженням міськради, на думку місцевого суду?

По-перше, в ньому вказувалося, що під час урочистих заходів, присвячених Дню Перемоги та Дню звільнення міста Одеси, покладання вінків до пам’ятника Невідомому Матросу на Алеї Слави, до меморіалів, в інших місцях проведення святкових заходів, використовуються копії Прапора Перемоги.

По-друге, у День Перемоги і День визволення Одеси (10 квітня) копії Прапора Перемоги в обов’язковому порядку вивішуються перед адміністративними будівлями.

По-третє, копії Прапора Перемоги можуть використовуватися при похованні мешканців міста-героя Одеси — учасників Великої Вітчизняної війни, що проводяться з відданням військових почестей.

Суд у своєму рішенні написав, що такі питання належать до повноважень державної влади, а не до органів місцевої ради. До того ж це суперечить Закону № 317 «Про засудження комуністичного режиму», прийнятого 09.10.15 р . У статті 4 зазначеного Закону йдеться зокрема про заборону використання символів комуністичного режиму.