ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Якщо Ви уклали договір іпотеки з банком та вчасно не змогли розрахуватися с ним, чи може банк виселити Вас із квартири? Яким чином це може бути вчинено? Чи зобов’язаний банк надавати Вам тимчасове житло чи іншим чином хвилюватися, як і де Ви будете жити? Якщо Ви вже зрозуміли, що з банком Вам не розрахуватися, скільки у Вас є ще часу мешкати у квартирі, яка вже скоро буде не Ваша, та хто вирішуватиме, що Ви скоро залишитесь без житла? Ці та інші питання хвилюють усіх, хто вже уклав договір іпотеки з банком, лише планує його укласти чи вже має проблеми з розрахунками.

При цьому стаття 40 ЗУ «Про іпотеку» не визначає послідовність дій банку та не зобов’язує його застосовувати з початку саме позасудове врегулювання на підставі укладеного договору, а лише у разі його невиконання в частині виселення — звертатись до суду.

Тобто банк може відразу подавати позов до суду – це його право.

У листі ВСУ від 01.02.2015 року «Аналіз судової практики застосування судами законодавства, яке регулює іпотеку як заставу нерухомого майна» застереження у договорі іпотеки про досудове врегулювання спору для банку необов’язкові, оскільки одним із способів звернення стягнення є також реалізація предмета іпотеки шляхом проведення прилюдних торгів на підставі рішення суду (ч. 1 статті 39 ЗУ «Про іпотеку»).

WikiLex наголошує, що зі змісту частини 3 статті 109 Житлового кодексу слідує, що вимога письмового попередження про добровільне звільнення житлового приміщення стосується лише такого способу звернення стягнення на предмет іпотеки як позасудове врегулювання на підставі договору, і не застосовується в порядку звернення стягнення за рішенням суду. Ця точка зору реалізована у постанові ВСУ від 09.09.2015 року у справі № 6-455цс15.

Таким чином, банк звертається до суду, хоча сторона, яка прострочила свої грошові зобов’язання, бажає врегулювати це без судового розгляду.

Відповідно до вищезазначених норм законодавства, суд приймає рішення про виселення мешканця. Справа надалі передається до державної виконавчої служби, і державний виконавець може дуже скоро завітати до такого мешканця з вимогою звільнити приміщення.