ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Член Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Петро Варишко в ексклюзивному коментарі УНН пояснив, чому судді уникають люстрації. Представник ТСК зазначив, що люстрація суддів гальмується через складність процедури проведення відсторонення суддів і вимоги Європейську суду з прав людини.

“Є певна процедура і ми не можемо її змінити. Є вимоги Європейського Союзу, які зазначені в вимогах Європейського суду (з прав людини — ред.), в них чітко передбачено, що певна процедура щодо суддів у випадку їх звільненні має бути збережена. І тому маємо такий механізм. Це не говорить про те, що хтось хоче уникнути правосуддя”, — пояснив П.Варишко.

На думку, П.Варишка у суддів під час слухання дисциплінарною комісією їх справ запускається інстинкт самозахисту і вони використовують всі способи, аби захиститися.

“В нас люди винахідливі, а судді, тим більше. Вони на те, що написано в законі завжди щось придумають. Мабуть не тому, що вони закон краще за всіх знають, а тому, що це стосується їх особисто”, — сказав П.Варишко.

Він сказав, що не можна законодавчо виключити всі способи, до яких можуть вдатися судді для захисту від звільнення.

“На сьогоднішній день нам не представляється така можливість, адже ми впираємось в європейські права, які вимагають певної процедури. А оскільки ми маємо йти за певною процедурою, то ми не можемо уникнути певного затягування”, — вважає П.Варишко.

Нагадаємо, що голова Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Володимир Мойсик сьогодні на прес-конференції повідомив, що в рамках люстраційного процесу Вища рада юстиції не відсторонила ще жодного суддю.

Джерело: УНН