ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Відомий в Україні економічний експерт Віктор Медвідь прокоментував економічну ситуацію в країні. У своїх коментарях він розповів про відшкодування вкладів колишнього “Сбербанка”, якими способами держава може зробити, щоб готівки стало менше, а також спробував спрогнозувати курс долара.

На питання ведучої “Для чого зменшувати обсяг готівки в Україні” керівник консалтингової компанії William Invest Expert Віктор Медвідь сказав:

“Я думаю, що мова йде перш за все про фіскальну функцію. Щоб стягнути більшу кількість податків. Це скоординовані дії НБУ та Кабінету міністрів України”.

Телеглядачем було задано питання: Чи було б доцільно в кожній державній установі, підприємстві, організації поставити хоча б по одному банкомату “Ощадбанку”?

“Я вважаю, що було б чудово розвивати “Ощадбанк” і на фоні тих кризових явищ, що відбуваються, фінансовий сектор має бути повністю в руках держави. А сьогодні багато хто не користується банківськими послугами, тому що вважає це небезпечним. Потрібно відновлювати довіру в цих умовах шляхом зосередження в державній власності банків”, – відповів економічний експерт.

На питання про відшкодування вкладів колишнього “Сбербанка” державним “Ощадбанком” Віктор Медвідь зазначив:

“Ощадбанк такий самий ненадійний банк, як і інші. Але різниця полягає в тому, що коли “Ощадбанк” не виконав перед вами свої зобов’язання, ви можете через суд стягти свої гроші з держави. В жодного уряду України не було бажання повертати вклади “Сбербанка”. Можна було використати гроші, які надійшли з приватизації, можна було використати багато різних джерел, але держава не поспішала це робити”.

“Якими способами держава може зробити, щоб готівки стало менше?” – запитала ведуча.

“Наприклад, коли держава зобов’язує підприємства видавати зарплатню тільки на картки. Звичайно, це не розумно. Такі ініціативи недолугі”, – відповів Віктор Медвідь.

“Я ставлюсь негативно до лімітів у готівкових розрахунках. Це фікція. Банк може фіктивно за відсоток провести операцію, не отримавши жодної копійки готівкою. Контролю за цим немає. Зниження бар’єру направлене на фіскальний контроль. Але я вважаю, що контролювати потрібно не внизу, а нагорі”, – поділився своїми поглядами на зниження ліміту готівкових розрахунків з 150 000 грн. до 50 000 грн. експерт. – “Це робиться для реалізації корупційних схем. Будь-яка велика ініціатива робить когось мільярдером”.

“Податки на депозити – чи це надовго? Правомірно це, чи ні?” – запитала телеглядачка. Віктор Медвідь відповів:

“Це проблема досить суттєва. Обкладають податком не всіх. Якби ж зробили податок для тих, у кого депозит більше за 100 000 доларів чи 2 млн. гривень. При такій інфляції, як сьогодні, дрібні вклади працюють в мінус. Якщо відсотки по депозитам близько 20%, а інфляція – 70%, виходить, такі депозити кредитують економіку”.

“Підстав до того, щоб долар сьогодні був 20 грн. немає. Він у будь-який момент бути девальвований до 40, 50, навіть до 80 грн. Тому що йде стагнація економіки. Якщо уряд з НБУ змінять модель, будуть кредитуватися підприємства імпортозаміщення тощо, є надія на те, що долар залишиться на цьому рівні, а може й здешевшає. Але я не вірю в цей уряд і мої прогнози негативні”, – спрогнозував курс долара Віктор Медвідь.