ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

Практика застосування законодавства ставить свої питання, які необхідно вирішувати якомога швидше.

Внесення змін до законів — процедура не швидка. Тому вищі судові органи вносять свої пропозиції щодо застосування тих чи інших норм. Звичайно, ми не можемо прирівнювати листи ВГС до рівня закону. Проте при виникненні питань та різного тлумачення законодавства доцільно їх враховувати.

Зокрема, наразі дуже гостро стоїть питання щодо судочинства за участю громадян, які знаходяться на території проведення АТО. Як їх повідомити про судовий розгляд справи? Що робити, якщо вони не можуть вчасно відправити певну кореспонденцію? Чи можна розглядати справи без їх присутності, якщо довести вручення чи невручення їм повістки до суду — неможливо.

Адже хоча на даній території і проходять збройні конфлікти, громадянам повинні бути забезпечені як справедливий суд, так і реалізація права бути присутнім на судовому розгляді справи. Основні питання у даній сфері врегульовані Законом України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв’язку з проведенням антитерористичної операції».

У зв’язку з виникненням у судовій практиці питань щодо застосування цього нормативного акту, ВГС вирішив внести певні роз’яснення.

WikiLex інформує, що відповідно до інформаційного листа ВГС від 24.09.2015 р. № 01-06/1593/15, суд перевіряє неможливість надсилання копії заяви і доданих до неї документів іншому учасникові судового процесу, який знаходиться на території проведення АТО, шляхом ознайомлення з відповідними відомостями на офіційному сайті Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта» в мережі Інтернет (http://www.ukrposhta.ua або http://www.ukrposhta.com)».