ДЕЛОВЫЕ НОВОСТИ В ДОСТУПНОЙ ФОРМЕ

На Київщині, в смт. Калита, на підприємстві ПАТ АК «Калита» 28 липня виявлено підвищену загибель поросят.

При дослідженні відібраних від загиблих тварин проб біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) 28.07.2015 встановлено діагноз на африканську чуму свиней (далі — АЧС).

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС 29.07.2015 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (далі — Комісія) при Броварській райдержадміністрації та на 14.00 год. цього ж дня заплановано засідання Комісії при Київській облдержадміністрації рішенням яких буде затверджено плани з ліквідації АЧС.

Станом на 28.07.2015 в ПАТ АК «Калита» утримується понад 60 тис. гол. свиней, які відповідно до Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (наказ Мінагрополітики України від 05.03.2014 № 81, зареєстрований в Мінʼюсті 21.03.2014 за № 363/25140) (далі — Інструкція) підлягають умертвінню в найкоротший строк, під постійним наглядом, та спаленню.

Головним управлінням ветеринарної медицини в Київській області та Держветфітослужбою України розпочато проведення заходів відповідно до Інструкції.

За попередніми даними причиною виникнення хвороби стало порушення ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней.

У зв’язку з цим звертаємося до усіх власників тварин, діяльність яких пов’язана з виробництвом та обігом продукції свинарства з вимогою до неухильного виконання рішень державних надзвичайних протиепізоотичних комісій всіх рівнів, розпоряджень державних інспекторів ветеринарної медицини усіх рівнів та безумовного дотримання ветеринарно-санітарних вимог, особливо:

— «закритий» режим роботи;

— карантин тварин, контроль за переміщенням і комплектуванням стада;

— контроль кормів та інше.

В черговий раз нагадуємо що профілактувати – завжди дешевше ніж лікувати. Здоров’я та благополуччя Ваших тварин залежить від Вас та Ваших дій.